بالانس لاستیک خودرو
سر و کله زدنهای ما با چرخها و تایرهای ماشین مثل اینکه تمامی ندارد. حتما برای شما هم پیش آمده که در هنگام رانندگی، حس لرزش در بدنه ماشین خود را داشته باشید. این اتفاق به طور معمول آنقدرها هم موضوع نگران کنندهایی نیست؛ فقط باید گفت که احتمالا ماشین شما به بالانس چرخ خودرو نیاز دارد و یا مشکلاتی در سیستم تعلیق آن ایجاد شده است. همراه ما باشید تا در مقاله ” بالانس لاستیک خوردو ” جواب همه سوالات خودتان را بگیرید.
بالانس لاستیک خودرو چیست؟
متعادل بودن یا بالانس لاستیک خودرو یکی از اهم نکات و الزمات در ماشین میباشد. امکانی که باید به طور مداوم با سرویسهای دورهایی خودرو کنترل و مورد بررسی قرار گیرد. بالانس چرخ در افزایش عمر لاستیک ، کاربرد بهتر ماشین شما و عملکرد بهینه لاستیک اهمیت بسیار بالایی دارد.
چرا خودرو به بالانس چرخ نیاز دارد؟
به مرور زمان و هنگام رانندگی در جادهها، به خصوص جادههای ناهموار، برخورد ماشین با دست اندازها، هنگام عبور از مسیرهای سنگلاخی و به طور کلی فرسایش ماشین باعث میشوند تا چرخها از حالت تعادل خارج بشوند. در این حالت ارتعاش و ضربات متعدد بیشتری در فرمان ماشین و علی الخصوص در سرعتهای به مراتب بالا به وجود میآید. متعادل نبودن چرخ ها هم منجر به آسیب دیدن لاستیک و هم ماشین شما میشوند. چرا که با سایش غیر یکنواخت لاستیکها فرایند اتمام و یا خراب شدن لاستیکها متفاوت از همدیگر میشود. همچنین به مرور زمان جلوبندی ماشین شما نیز آسیب میبیند و مشکلات بیشتری برای ماشینتان به وجود میآید.
پیامدهای عدم بالانس بودن چرخها
خراب شدن زود به زود قطعات خودرو :
همانطور که در بالا ذکر کردیم؛ کلیه ضربهها به هنگام حرکت و مخصوصا دستاندازها و ناهمواریهای جادهها به چرخهای خودرو وارد میگردد و پس از عبور از چرخها هست که به سیستم تعلیق، جلوبندی و سایر موارد میرسد. به مرور زمان و در هنگام عدم بالانس نمودن چرخها، این نیروهای مخرب میتوانند منجر به خرابی سایر قطعات خودرو و کاهش طول عمر مفید آنها شوند.
لرزش فرمان خودرو :
لرزش فرمان ممکن است ناشی از بالانس نبودن چرخها، شاید در سرعتهای پایین آنچنان که باید قابل لمس و درک نباشد ولی با افزایش سرعت ماشین به مراتب، این ارتعاشات هم نیز افزایش پیدا میکند و لرزش فرمان قابل درکتر و آزاردهنده تر میشود. این لرزشها عمدتا بسته به اندازه و وزن ماشین، اندازه و وزن چرخ ها، میزان نابالانسی و سایر موارد … ، در سرعتهای متفاوتی آشکار شده و عمدتا در سرعت های بین 80 کیلومتر خودشان را نشان میدهد.
افزایش مصرف سوخت خودرو :
با توجه به زمزمههای موجود جهت افزایش قیمت سوخت خودرو و یا سایر سیاستهای کنترلی ، اهمیت این موضوع بیشتر از قبل روشن و واضح میشود. بالانس نبودن چرخها، عملا بازدهی و کارکرد کلی سوخت ماشین را پایین آورده و مصرف سوخت را افزایش میدهد.
فرسایش لاستیک خودرو :
بالانس نبودن چرخها باعث عدم توزیع یکنواخت وزن و نیرو بین چرخهای مختلف شده و در نتیجه فرسایش سریعتر لاستیکها را در پی خواهد داشت.البته ناگفته پیداست که فرسایش بیش از حد لاستیکها علاوه بر مشکلات مادی، میتواند باعث ایجاد تصادفات دلخراشی نیز شود.
کاهش عمر مفید قطعات خودرو
یکی دیگر از پیامدهای بالانس نبودن تایرها، کاهش عمر مفید قطعات ماشین از جمله سیستم تعلیق و فنربندی ، جلو بندی ، جعبه فرمان ، تلسکوپی فرمان و حتی گیربکس ماشین است. سیستم تعلیق و فنربندی وظیفه جذب ناهمواریهای سطح جاده را بر عهده دارد و همانطور که میدانید که هر چقدر ضربههای وارده شده به این سیستم بیشتر باشد ، زودتر به پایان عمر خودش نزدیک میشود. بالانس نبودن چرخ ، باعث میشود که ضربهها با شدت بیشتری به فنربندی خودرو وارد شوند. این نیرو به سیستم چرخ و جلوبندی و میل فرمان نیز اعمال شده و باعث کاهش عمر آنها نیز میشوند.
همچنین این نیروی مخرب از طریق پلوس ها به گیربکس ماشین هم وارد میشود و چرخ دندهها و بلبرینگهای این مجموعه مجبور میشوند علاوه بر دوران ، ارتعاش هم داشته باشند و این باعث میشود که فاکتور تعمیرات شما باز هم رو به افزایش رود.
حال این سوال ممکن است پیش آید که آیا بالانس کردن فقط منحصر به محور جلو خودرو است؟
در پاسخ باید گفت که بالانس تمامی چرخهای خودرو مهم است. اگر تایر بدون بالانس در محور جلو قرار گیرد به سیستمهایی که توضیح دادیم صدمه وارد میکند. اگر همین تایر در محور عقب خودرو شما قرار گیرد، علاوه بر وارد کردن صدمه به سیستم تعلیق عقب، با به وجود آوردن لرزش در دیفرانسیل باعش خوردگی چرخ دندههای آن نیز میشود.
به طور کلی باید بگیم که شک نکنید استفاده کردن از رینگ و تایر استاندارد و بالانس به موقع یکی از مواردی میباشد که میتواند عمر مفید ماشین شما را افزایش دهد. حتما از تایرهای اصل و مرغوب استفاده کنید تا مجبور نشوید که هر چه که در هنگام خرید پسانداز کردهاید را به حساب بانکی تعمیرکار پرداخت کنید.
ممنون از شما که تا پایان مقاله “ بالانس لاستیک خودرو ” همراه ما بودید